In Nederland zijn kerstpakketten een traditie die in de Middeleeuwen is ontstaan. Op kerstavond werden cadeaus uitgewisseld, en deze traditie bestaat nog steeds.
Wanneer is het geven van een kerstpakket ontstaan?
Het was tijdens de 19e eeuw dat kerstpakketten ontstonden. In die tijd waren de mensen niet zo rijk als nu en kreeg de normale man en boerenbevolking van de boer een kerstpakket als blijk van waardering. Het kerstpakket bestond met name uit veel levensmiddelen om het kerstfeest thuis extra feestelijk te maken. Later is de traditie overgenomen door ambachtslieden, de overheid en werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan militairen die in het buitenland waren. Ook zij kregen een kerstpakket met kerst.
Waarom geven mensen elkaar een kerstpakket?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kerstpakket aan elkaar geven. Eén van de meest voorkomende redenen dat mensen elkaar een kerstpakket geven is als blijk van waardering. Tijdens de periode van samenzijn en gezelligheid spreken mensen deze waardering uit middels een kerstpakket.
Wie geeft wat?
Bedrijven die kerstpakketten geven, geven meestal een doos gevuld met diverse producten. Dit bestaat vaak uit één of meerdere non-food artikelen en wordt dan opgevuld met levensmiddelen die het gezin kan inzetten bij het ontbijt, de lunch of het avondeten. Het is altijd goed om met iedereen rekening te houden die een kerstpakket kan ontvangen. De laatste jaren is ook het keuzeconcept in opkomst. Hierbij laten bedrijven de keuze aan de medewerker over wat hij/zij voor eindejaarsgeschenk wenst te hebben. Aan elkaar geven mensen vaak wat kleinere cadeaus.
In welke landen ontvangt men een kerstpakket?
Kerstpakketten zijn vandaag de dag nog steeds populair in Nederland. Het wordt ook steeds vaker in het buitenland gedaan. Er worden nu zelfs kerstpakketten gegeven in landen als Australië, Canada, Duitsland, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Echter gebeurt dit wel veelal in een andere vorm dan die wij in Nederland kennen.