Cadeaubon, keuzeconcept of kerstpakket - Welk eindejaarsgeschenk kies jij?
14 oktober 2022 

Cadeaubon, keuzeconcept of kerstpakket - Welk eindejaarsgeschenk kies jij?

De afgelopen jaar is de markt van geschenken stevig veranderd. Zo is er meer focus komen te liggen op duurzame geschenken en op afwisselende geefmomenten. Toch blijft nog altijd de meeste nadruk liggen op het geven van een geschenk met kerst. Wel zie je met kerst de vraag van organisaties verschuiven. Zo lijkt de cadeaubon weer populariteit te winnen boven het traditionele kerstpakket. Wat zijn de voordelen voor de ontvanger en organisatie om een cadeaubon weg te geven en bestaan er nog andere opties? Deze vraag horen wij vaak als organisaties in onze showroom zijn. 

Waarom een cadeaubon als eindejaarsgeschenk?

De voornaamste rede waarom een cadeaubon aan het personeel gegeven wordt is de keuzevrijheid die het met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan DE Cadeaukaart, een cadeaubon die is in te wisselen bij ruim 5.000 (online) winkels. Ook is een cadeaubon snel en gemakkelijk geregeld. Zo kies je een budget en of je deze digitaal of fysiek wil laten afleveren. Het uitdelen is ook een stuk gemakkelijker, het neemt immers veel minder ruimte in dan het traditionele kerstpakket. Toch geven werknemers vaak aan dat ze een cadeaubon als onpersoonlijk ervaren of weinig keuzemogelijkheden hebben. Daarbij is het voor een organisatie niet mogelijk om uiteindelijk de gegevens te analyseren van een cadeaubon om te zien wat mensen echt interessant vinden. Een financieel aspect: cadeaubonnen hebben over het algemeen 0% BTW, terugvragen is dus ook niet mogelijk.

Waarom een kerstpakket als eindejaarsgeschenk?

Veel organisaties blijven trouw aan het traditionele kerstpakket. Het kerstpakket wordt namelijk als een echte traditie gezien. Ook in kerstpakketten zien we veel veranderingen. Zo is altijd een duidelijke scheiding te zien tussen kerstpakketten: kies je een kerstpakket voor het hele gezin of ga je voor een pakket gevuld met blijvende producten voor het hele jaar door? Deze keuze ligt volledig bij de organisatie als je zelf een kerstpakket samenstelt. Bij overhandiging van een zelf samengesteld kerstpakket waar goed over is nagedacht laat je jouw collega's nog meer gewaardeerd voelen. Het leukste van een kerstpakket is als deze voor het hele gezin is. Vlak voor de feestdagen samen met de kinderen een kerstpakket uitpakken met een verrassingseffect voor iedereen. Toch ervaart men ook nadelen aan een kerstpakket. Buiten het samenstellen is het inschatten van de aantallen en logistiek vaak een pijnpunt. Wat doe je met kerstpakketten die niet weggegeven konden worden? Deze kan je niet meer na kerst geven... In tegenstelling tot een cadeaubon kan de BTW bij een kerstpakket wel worden teruggevraagd.

Waarom een keuzeconcept de ideale middenweg kan zijn.

Een optie waar nog niet veel organisaties bekend mee zijn is deze van het keuzeconcept. Eigenlijk kan het gezien worden als de ideale  middenweg tussen de cadeaubon en het traditionele kerstpakket. De basis van het keuzeconcept wordt gevormd door een virtuele kerstmarkt in de huisstijl van jouw organisatie. Jouw collega's ontvangen voor opening van deze virtuele kerstmarkt een voucher met inlogcode en kleine attentie, het geefmoment. Vaak wordt ervoor gekozen iets bijzonders mee te geven met deze voucher, zoals gepersonaliseerde sokken of iets voor het hele gezin. Vervolgens kan de ontvanger bij opening van de virtuele kerstmarkt inloggen om de keuze te maken uit één of meerder geschenken, cadeaubonnen, goede doelen of toch een kerstpakket. Net als een cadeaubon kan er een vrije waarde toegekend worden aan de voucher en is het keuzeconcept vanaf kleine aantallen ook mogelijk. Nadat de ontvanger een keuze heeft gemaakt zal het geschenk naar het huisadres worden verzonden. Aan het einde van de periode ontvangt de organisatie een overzicht met de bestelde items en een uitgebreide rapportage met wat er interessant gevonden is door de ontvanger. Is er meer voor een cadeaubon gekozen, los geschenk of toch een kerstpakket? Op basis van dit overzicht wordt ook een eindafrekening opgesteld waarmee de organisaties de BTW terug kan vragen.

Wat is het verschil tussen een keuzeconcept en cadeaubon?

In het eerste opzicht lijkt het verschil tussen het keuzeconcept en een cadeaubon. Eigenlijk is dat ook waar. Het gemakkelijkste is om het keuzeconcept ook als cadeaubon te zien, maar dan met nog meer opties dan een cadeaubon. Zo heeft de ontvanger met een keuzeconcept de keuze uit zowel diverse cadeaubonnen als geschenken en kerstpakketten. Op basis van de bestelde gegevens kan de organisatie veel leren over de interesses van haar werknemers. Iets wat met een cadeaubon helaas niet mogelijk is.Over de schrijver
Hi, ik ben Robert! Mede eigenaar van Complementair, het bedrijf achter YourPresent. Zelf ben ik inmiddels alweer 9 jaar werkzaam binnen het familiebedrijf en heb door de jaren heen alle processen leren kennen.
Reactie plaatsen