Zijn kerstpakketten aftrekbaar?

Zijn kerstpakketten aftrekbaar en hoe werkt dit precies? Dat is een vraag die wij veel ontvangen. Kerstpakketten zijn op verschillende manieren aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan BTW die op vrijwel alle producten uit een kerstpakket worden geheven, maar ook aan de werkkostenregeling (WKR) voor organisaties met personeel. In dit artikel zullen de diverse methodes om kerstpakketten fiscaal af te trekken worden besproken.

BTW en het Kerstpakket

BTW en het kerstpakket, hoe werkt het? Zoals op ieder product in Nederland is er een BTW tarief van toepassing. Doorgaans is dit op levensmiddelen, bloemen en boeken 9% terwijl dit op niet-levensmiddelen en alcohol 21% is. Er is alleen een grondslag van toepassing, ofwel 0% BTW, op diverse cadeaukaarten. Als btw-plichtige organisatie kan je de BTW over de door jouw ingekochte kerstpakketten aftrekken. Let wel goed op want BTW over kerstpakketten voor personeel hebben een grens van wat er maximaal afgetrokken kan worden. Als een werknemer meer dan 227 euro exclusief BTW aan geschenken ontvangt is de BTW niet meer aftrekbaar. Ontvangt de werknemer geschenken onder dit drempelbedrag dan mag de BTW worden afgetrokken, dus ook van het kerstpakket.

Kerstgeschenk personeel

Als je een kerstgeschenk aan personeel geeft zijn er zoals eerder besproken andere regels van toepassing. Bij een kerstgeschenk personeel is de werkkostenregeling van toepassing ook wel WKR genoemd. Als werkgever betaal je over het loon, ook in natura, belasting. Binnen een bepaalde grens mag je onbelast een kerstgeschenk aan personeel weggeven. Dit wordt de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling genoemd. Niet alleen een kerstgeschenk personeel valt hieronder, maar ook een attentie met pasen, zomer of sinterklaas. Het is dus belangrijk om de vrije ruimte door het jaar heen goed te monitoren. De vrije ruimte wordt bepaald aan de hand van de loonsom van al jouw personeel samen. De vrije ruimte betreft in 2022 1,7% voor een loonsom tot 400.000 euro. Boven dit bedrag betreft de vrije ruimte 1,18% van de loonsom.

Stel dat de loonsom van jouw organisatie 386.788 euro bedraagt valt deze onder de gestelde grens. De totale vrije ruimte binnen de werkkostenregeling bedraagt dan 0.017 x 386.788 = 6.575,396 euro over het gehele jaar. Van de vrije ruimte kan dan een kerstgeschenk worden vergoed, maar bijvoorbeeld ook een sportabonnement.

Heb je nog vragen over het uitgeven voor een kerstgeschenk aan personeel? Dan is het altijd mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Na uitlevering van het kerstgeschenk zullen jullie ook altijd van ons een BTW specificatie overzicht ontvangen waarop alle kosten duidelijk uitgesplitst zijn.

Reactie plaatsen